lørdag den 16. februar 2013

Og chaufføren talte kun tysk!

Hold op hvor er der blevet skrevet og sagt meget de sidste par dage om danske unges opførsel i Prag. Selvfølgelig er jeg helt enig i, at rejseselskabet ikke har holdt hvad de lovede og ikke har taget ordentligt ansvar for de unge, men i stedet overladt dem til sig selv og deres hæmningsløse druk. Så vidt jeg har kunnet læse, har det dog for det meste drejet som om unge på ca. 18 år - altså voksne mennesker der, for de flestes tilfælde, godt kan tage ansvar for sig selv.

Det der chokerer mig er altså ikke kun rejseselskabets håndtering af de unges drukferie. Det der efterlader mig med en lidt dybere rynke i panden end før jeg så Go'Morgen Danmark fredag morgen er, at der, på landsdækkende TV,  kan stå to voksne mennesker på 18 år og i ramme alvor forklare, at de har brug for en dansk guide for at tage en tur til Prag.

Det har heller ikke gjort noget godt for rynken, at en mor udtaler til DR, at hun gik i panik, fordi hendes 18-årige datter havde sms'et til hende, at buschaufføren (på busturen Tjekkiet-Danmark) kun talte tysk!

Jeg synes selvfølgelig, at den kritik der rettes mod rejsebureauet er berettiget, men jeg håber virkelig (og er overbevist om), at det kun er et uheldigt fåtal af Danmarks 18-årige, der ikke føler, at de kan rejse på vinterferie uden at have en barnepige med.

Prag ligger, som bekendt, i et andet land, hvor folk ikke taler dansk (ofte heller ikke tysk, men tjekkisk). Det er jo noget af det der er spændende ved at rejse. Unge mennesker på 18 år skal simpelthen kunne tage til Tjekkiet og et hvilket som helst andet land i Europa, uden behov for dansktalende guider og buschauffører. Det er en del af ens dannelse at lære at være selvstændig og kunne begå sig udlandet. Det er sundt at stå på egne ben.

Forældre skal sende deres 18-årige af sted til "farlige" Prag uden at panikke over, at dansk ikke er et verdenssprog. Selvom bange anelser, når det kommer til de unges ansvarlighed og opførsel, ser ud til at have holdt vand i det her tilfælde. Men hvem er det lige det falder tilbage på, hva?

Kære danske teenagere:
Drop guiderne og rejs noget mere - det trænger I til.

1 kommentar: