mandag den 28. januar 2013

Mama J.K.

Jeg havde store forventninger og bange anelser da jeg ligeså forsigtigt åbnede The Casual Vacancy af J.K. Rowling – en bog der ikke ligefrem ligner en undskyldning for sig selv. Den er selvsikkert rød og gul. Det kan jeg godt lide – og jeg kan godt lide J.K.

Store forventninger, ved vi alle sammen, er ikke altid en god ting. Man kan blive åndssvagt skuffet (selv over en bog). Var min holdning til J.K.’s talent funderet i min besættelse af Harry Potter? Var jeg forblændet? Bekymringer var der nok af.

De var, som oftest, grundløse. Rowling er en sand mester – især til persongalleri og fletfortælling, hvilket også er det hun på sand-mesterlig-vis praktiserer i The Casual Vacancy. Hun er fuldstændig underspillet overlegen.

Se, siger hun, efter at have skrevet syv fantasybøger for unge sætter jeg mig ned og skriver en fuldstændig tryllebindende voksenroman om et sognerådsvalg i en provinsby i England – og guess what? Folk elsker den. In your face alle der mente, at jeg havde brug for troldmænd, hekse og drager for at kunne skrive en god bog.

Det er på tide, at de sidste der stadig stejler, begynder at tage mama J.K. Rowling alvorligt - som en af vor tids helt store forfattere.

9 kommentarer:

 1. Det kommer først til at ske når hun er død. Folk er misundelige på hendes milliarder tjent på HP.

  SvarSlet
 2. J.K. er fantastisk. Intet mindre.

  SvarSlet
 3. Jeg er helt enig. Skøn bog, skøn kvinde.

  SvarSlet
 4. Jeg elsker hende også - hende og Harry Potter! Skal netop til at i gang med denne, og nu glæder jeg mig endnu mere :)

  SvarSlet
 5. Jeg vil simpelthen så gerne læse den, og det her indlæg giver mig pænt meget blod på tanden. Thumbs up.

  SvarSlet