onsdag den 9. januar 2013

De bedste bøger jeg læste i 2012

I forbindelse med årsskiftet fik jeg slet ikke lavet nogle skøre lister om, hvordan 2012 forløb eller hvordan jeg forventer at 2013 kommer til at forløbe. I 2013 kommer jeg i hvert fald til at holde bedre styr på, hvilke bøger jeg har læst - for det var ret kaotisk at tænke tilbage på, hvilke bøger jeg læste i 2012, så jeg kunne finde de allerbedste og anbefale dem til jer. Altså en lidt forsinket nytårsliste.

Jeg har udvalgt 5 læseoplevelser som står klarest og i bedst lys i min (åbenbart ret ringe) hukommelse. En lille "top 5", om I vil.


F. Scott Fitzgerald "The Great Gatsby" 

Jeg var forelsket i det her værk fra allerførste linje. Man er aldrig i tvivl når man sidder med virkelig stor litteratur mellem hænderne. Pludselig er man bare tryllebundet på et helt andet niveau og jeg havde meget svært ved at slippe "The Great Gatsby" da vi var i New Orleans. 


Jack Kerouac "On the Road"

Jeg læste "On the Road", mens vi krydsede USA. Jeg har siddet med den på en strand i Californien, hvor en flippet gammel dame passerede mig med ordene "crazy book" - en meget rammende beskrivelse faktisk. Jeg har læst i den på toget mellem San Francisco og New York, jeg har læst i den i Chicago og på caféer i New York og den tilførte et metaplan til de steder, som kun bøger kan. Fantastisk. Den sætter mange fuldstændigt rigtige ord på USA og ungdom.


Paul Auster "Orakelnat"

2012 blev året hvor jeg fik taget hul på Paul Auster. Jeg har foreløbig læst 3 bøger af ham og fik endnu en i julegave, som er på venteliste. "Orakelnat" er dog stadig den af dem, som jeg har været allermest grebet af.

 
Dy Plambeck "Gudfar" 

Jeg hørte Dy Plambeck læse højt til Vild med Ord og blev straks forelsket i hendes gribende beskrivelser og hendes eminente evne til at skildre et liv der ligger lidt på tværs af "det normale" på en troværdig og overbevisende måde. Christina Hagen "White Girl" 

Et stykke provokerende og tankevækkende eksperimenterende litteratur, der sætter spørgsmålstegn ved vores forkælede vestlige attitude overfor resten af verden. Leveret med humor, bandeord og uhyggelig identifikation. 4 kommentarer:

 1. Tak for inspirationen. Nu ved jeg ikke om det er noget for dig, men en af de bedste jeg har læst i år er klart "Niceville". SÅ rørende og skræmmende på samme tid!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var så lidt :-) Og tak for anbefalingen - har fået den anbefalet før og tror bestemt den er noget for mig, så den kommer da lige på venteliste ;-)

   Slet
 2. Dejlig liste som jeg bliver inspireret af.
  Jeg var også helt vild med Orakelnat. Det er et par år siden jeg læste den, men tænker stadig ofte på ham i kælderen!! For fanden, Auster, det kan man ikke!
  Jeg skal helt sikkert genlæse The great Gatsby inden længe :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at du kunne bruge min liste :-) Jeg tænker også tit på manden i kælderen - en grum skæbne, selv for en fiktiv figur! Og jeg kunne også godt finde på at genlæse The Great Gatsby i løbet af 2013 :-)

   Slet